Sunday 20 May 2018

NASI DAGANG


Bahan-bahan: 

1. Beras biasa (3 cawan) + Beras pulut (1 cawan) kalau pakai beras nasi dagang, abaikan yang ni.
2. Santan (500g)
3. Garam
4. Halia (dimayam halus)
5. Halba (2 sudu)
6. Bawang putih dan merah

Cara masak:

1) Basuh beras, masukkan dalam periuk. masukkan air separas beras. Boleh masukkan santan sikit. dalam 50g atau 100g santan.
2) Set Pressure 7 minit.
3) Bila masa dah tamat, biar sekejap. Lepas tu keluarkan tekanan.
4) Masukkan santan yang dah dicampurkan garam, halba, halia, bawang. kacau hingga sebati dan santan meresap ke semua bahagian. kalau susah nak kacau dalam periuk, masukkan nasi ke dalam bekas yang lebih besar.
5) Nasi dagang siap dihidangkan.

No comments:

Post a Comment