Sunday 20 May 2018

RESEPI NASI AYAM HAINAN

Bahan untuk rebus ayam:

1/2 ekor ayam
Air ~ mesti cukup untuk tenggelamkan ayam
Garam
Serbuk pati ayam ~ kalau suka
1 inci halia ~ diketuk

Cara penyediaanya: -

1.Masuk semua bahan ke dalam periuk Noxxa. Pastikan periuk tertutup rapat dan set pada STEAM pada tombol laras bahagian atas penutup periuk.
2.Tekan button STEAM pada periuk dan setkan timer selama 5 minit. Tunggu sampai masa tamat dan keluarkan ayam dari periuk.
3.Guna air rebusan ayam untuk memasak nasi dan sup.

Untuk nasi:
2 cawan beras
3 cawan air rebusan ayam - jika beras lembut kurangkan airnya bergantung kpd jenis beras yg digunakan
2 ulas bawang putih - ditumbuk*
1 inci halia - ditumbuk*
Garam*
1 sudu besar majerin*
1 sudu besar minyak masak*
sedikit kulit kayu manis*
daun pandan*
sedikit pati nasi ayam hainan (jika suka)*

Cara penyediaan:

1.Beras dibersihkan kemudian ditoskan.
2.Panaskan majerin dan minyak, masukkan bahan-bahan tumbuk kemudian goreng hingga wangi.
3.Masukkan beras, goreng beras sebentar baru masukkan air rebusan ayam dan garam.
4.Pastikan periuk ditutup rapat.
5.Setkan STEAM pada tombol atas periuk dan tekan button STEAM pada periuk.
6.Setkan timer kepada 10 minit. Biarkan sehingga masak.

Untuk sup:

Air rebusan ayam
Daun sup ~ dihiris boleh juga bubuh sedikit sayur kobis jika suka.

Cara penyediaan:

1.Air rebusan ayam tadi dididihkan.
2.Letaklah garam secukup rasa. Hidangkan bersama hirisan daun sup dan bawang goreng jika suka.

Untuk sos cili:

10 biji cili merah
1 inci halia
2 ulas bawang putih
1 sudu besar gula
Garam
2 sudu besar jus limau nipis
1/2 botol sos thai

Cara penyediaan:

1.Kisar cili merah, halia. bawang putih dan jus limau.
2.Masakkan dalam periuk. Masukkan gula, garam dan sos thai.
3.Tumis seketika ( jika suka)

Untuk sos kicap:

2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar kicap manis
5 sudu besar air rebusan ayam
1 sudu besar gula

Cara penyediaan: 
Campurkan semua bahan dan masak di atas dapur sehingga mendidih. 

No comments:

Post a Comment