Sunday 20 May 2018

RESEPI KEK BUAH NOXXA


Bahan-bahan: 

225 gm Mentega 
340 gm gula pasir
50 gm air panas
500 gm Mixed Fruits/Buahan Campuran
3 biji telur saiz A (guna telur saiz B jer)
1 sk esen vanila

Bahan Ayak:

1 sk cream of tartar
2 sk soda bikarbonat
350 gm tepung gandum
1 sk serbuk Nutmeg/buah pala

Cara cara:

1.Masakkan gula pasir sampai perang dan tuangkan air perlahan lahan. Guna api kecil jer. 
2.Masukkan mentega/butter dan biarkan cair.
3.Masukkan pula mixed fruits dan biarkan mendidih seketika.
4.Ketepikan dan sejukkan sebentar.
5.Masukkan semua bahan ayak ke dalam bahan gula yang dimasak dan disejukkan tadi sedikit demi sedikit dan gaul dengan senduk kayu hingga rata dan sebati.
6.Masukkan adunan ke dalam bekas empat segi bersaiz 7"x7" yang telah dialas kertas kek dan dilenser dengan mentega.
7.Panaskan air dlm presure cooker~ set time 5 minit. Untuk panaskan air, letakkan tungku besi untuk alas loyang kek (air setara dengan tungku). Bila dah berhenti, masukkn loyang berisi kek yg ditutup dengan aluminium foil dan diikat tepinya supaya foil tdk terangkat.
8.Set time 90 minit pertama pada button presure dan bila tamat, set semula pada masa 30 minit.
9.Bila masa tamat, keluarkan wap, dan biarkan dulu hingga agak sejuk untuk loyang dikeluarkan.

No comments:

Post a Comment